Komposten inneholder masse mikroliv - TNT Landskap
820
post-template-default,single,single-post,postid-820,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Rothår

Komposten inneholder masse mikroliv

Komposten inneholder en masse mikroliv av sopper, bakterier, virus, insekter og andre levende skapninger. Alle har som formål å bryte ned det døde trevirket. Til å begynne med skjer dette i et rasende tempo.

Aktiviteten utvikler varme, og det går bare noen dager før temperaturen i for eksempel en tre meter høy komposthaug er oppe i over 70 grader. Her er det bakteriene og soppene som råder grunnen. Det samme har du sikkert sett i den haugen med avklipp fra plenen du har klippet. Dagen etter er det svært varmt i grashaugen. Etter to dager kan det være så varmt i en liten haug at du ikke kan stikke hånda inn i haugen. Du ser også at det blir et hvitt belegg inne i haugen. Dette er beviser på at en kompost er i gang.

Forklaring til bildet: Pila til venstre viser vanlig rothår som tar opp vann og små næringsemner. Pila til høyre viser mykorrhiza som er samarbeidsorganet mellom soppen og treet.