Nå har vinteren kommet og naturen er i ro. Tror vi. - TNT Landskap
827
post-template-default,single,single-post,postid-827,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Gravemaskin løfter kompost

Nå har vinteren kommet og naturen er i ro. Tror vi.

Tenker du at naturen er i ro nå som vinteren har kommet? Slik er det ikke. Under snøen er det liv i røttene, som fortsatt er aktive på all flerårig vegetasjon. Hvitløken som vi satte i høst har fortsatt aktive røtter. Det går sakte, men det er aktivitet.

Om vi tar turen ut, titter under et tre og pirker i bakken under snøen vil vi finne røtter, masse røtter. Et tre har omtrent 90 prosent av røttene sine i de øverste 12 – 15 centimeter av jorda. Det er her selve livet både starter og slutter. Når rota på ei grein under bakken sender ut spissen sin og denne rotspissen treffer en passende sopp, vil rotspissen danne et felles organ med soppen. Dette organet er det som kalles mykorrhiza. Dersom spissen ikke treffer en passende sopp blir det utviklet et rothår. Rothår sørger for opptak av vann og lett inntakelige næringsstoffer.

Mykorrhiza er altså et samarbeidsorgan mellom planter med fotosyntese, grønt bladverk og sopp. Mykorrhiza kan sånn sett ikke selges og kjøpes, men ulike sopper kan introduseres for at det skal dannes mykorrhiza. På Lørdal bruker vi hageavfallskompost for å tilby vegetasjon vi vil skal vokse bra, et rikt utvalg av sopper.

Kompost er fint fordi det er hundre prosent nedbrutt og delvis nedbrutt organisk materiale. Sagt med andre ord: I en kompost er det et fantastisk liv.